22 October 2015

Hoera, het is Wereld Stotterdag! Feestje?Vandaag is het Wereld Stotterdag. Aandacht voor de 170.000 mensen die in Nederland stotteren. Wanneer zo'n dag een feestje moet zijn, dan moet ik eerst even 169.999 mensen feliciteren. Jezelf feliciteren past niet.

De dag is natuurlijk niet bedoeld als een feestje. Ik zie mensen nog niet met een bloemetje naar een stotteraar gaan. Dat is altijd wel leuk op de (wereld?) secretaressedag. De dag is bedoeld om aandacht en begrip te vragen. Maar hoe komt het dan dat bijna alles dat ik hoor of lees over therapieën gaat, en het ervan af komen. Momenteel correspondeer ik met iemand die meent dat stotteren alleen met spreekangst te maken heeft. Dat kan dan worden opgelost. En wanneer je dan de ingesleten patronen afleert, ben je stottervrij. Ik mag het hopen. Natuurlijk hebben stotteraars hier iets aan, maar blijf aangeven dat 100% ervan af komen niet iedereen gegeven is. Geef je dat niet aan, dan wordt gedacht dat de mensen die (lichter) blijven stotteren het allemaal aan zichzelf te danken hebben. Er is al een stroming die vindt dat stotteraars zich aanstellen, aandacht vragen. Daar hoeven niet meer "schuldgevers" bij te komen.
Ik gun echt iedereen succes bij alle therapieën. Ook de therapeuten. Maar blijf vooral eerlijk en werk aan emancipatie. Dat helpt ook. 
Zelf heb ik echt geen spreekangst meer. Ik heb alle therapieën, al of niet gemixt, gehad en ik stotter nog altijd. Wel lichter. En dat is voor velen het echte verhaal.

Fijne dag nog.
 

No comments: