04 June 2017

Kings Speech 2

Zaterdagavond, we willen met zijn 4-en een film kijken.
De gewenste film kunnen we niet vinden op Netflix. Op KPN On Demand zie ik The Kings Speech staan.
Als stotteraar durfde ik die film lang niet te kijken. Het gaat over de strijd van King George de 6de van Groot-Brittanië met zijn stotteren. Uiteindelijk heeft deze koning gedurende de Tweede Wereldoorlog belangrijke en bepalende toespraken gehouden. Toespraken die de Engelsen en geallieerden sterkten in hun strijd tegen Hitler en de zijnen.

Een paar weken geleden belandde ik al zappend op een zender waar het einde van de film nog speelde. Ik was alleen en besloot verder te kijken. De film trok me als het ware naar binnen. Een filmische weergave van een waar gebeurd verhaal. Cameraposities en geluidseffecten die goed weergeven hoe we als stotteraars het stotteren ervaren. Als een soort gevangenis, een kooi waarin iedereen je bekijkt. Bekijkt als een ander wezen.

Ik nam me toen voor om de film snel helemaal en met mijn vrouw en dochters te bekijken. Dat gebeurde dus vanavond.
Het voelde gevoelig en intiem. Wat begrijpen ze van de innerlijke strijd? Groeit het begrip? Ze hebben al veel begrip hoor, maar je kunt je eigen ervaring niet goed in beeld brengen. Deze film heeft de ervaring van deze koning goed weer. Ik vertel mijn dochters de film mijn ervaring goed weergeeft. Ze kijken aandachtig en gaan snel op in het verhaal.

Mijn jongste vindt het uiteindelijk een oorlogsfilm. Mijn oudste is zichtbaar geraakt door de persoonlijke overwinning van de koning tijdens zijn eerste oorlogsspeech. Ik vind beide reacties fijn. Een oorlogssfilm? Dan ziet mijn jongste mijn stotteren minder als probleem.

No comments: